Hieronder staat voor elk krijgsmachtsdeel de procedure, aan deze uitleg kunnen geen rechten worden ontleend.

De officiële regeling is zoals die in de brieven die zijn verzonden vermeld staat, we hebben het hier geprobeerd iets makkelijker vindbaar te maken.

 

Vraag hier je pak aan

Declaratie CLAS/KL Veteranentenue

Wie mag/kan declareren?

 1. Als je jouw eerste uitzending met de CLAS/KL als Landmacht militair hebt gehad, kun je jouw Veteranenpak declareren bij de Landmacht.
 2. Ben je een postactief veteraan van de Landmacht, reservist en/of burgermedewerker bij Defensie met een veteranenstatus? Dan kun je (grotendeels) het Veteranenpak declareren bij de CLAS en ontvang je daarnaast het CLAS/KL-Veteranenpakket.

Als je een actief dienend militair bent, dien je het Veteranenpak op eigen kosten aan te schaffen.

Houd er rekening mee dat je geen vergoeding en geen CLAS/KL-Veteranenpakket ontvangt.

Hoe en wat moet je declareren?

Als postactieve Landmacht veteraan kun je na aanschaf van jouw Veteranenpak conform de voorschriften van CLAS/KL eenmalig € 300,- declareren. Het declareren van jouw Veteranentenue bij een ander krijgsmachtdeel (OPCO) is niet toegestaan en wordt beschouwd als fraude.

Als je eerder op eigen kosten een donkerblauw Veteranenpak hebt aangeschaft, kom je alsnog in aanmerking voor de vergoeding volgens de kamerbrief “Draagrecht uniformen veteranen” van 20 juni 2019.

De totale kosten voor het Veteranentenue bedragen uiteindelijk € 95,-. Dit is inclusief het gratis CLAS/KL-Veteranenpakket van Defensie/CLAS.

Waar kun je jouw declaratie indienen?

Tijdens het aanmeten bij de Firma Rick Moorman | House of Men ontvang je een declaratieformulier. Het ingevulde declaratieformulier, samen met de benodigde kopie-documenten, dien je per post op te sturen naar:

Sectie Veteranenzaken CLAS Antwoordnummer 9960 3590 AA Utrecht

Heb je vragen over de vergoeding? Stuur dan je vraag naar: veteranenCLAS@mindef.nl

CLAS/KL-Veteranenpakket

Het is belangrijk dat elke veteraan met trots kan staan en volledig in een nieuw jasje wordt gestoken. Tijdens ceremonies is uniformiteit nog steeds van belang. Daarom verstrekt CLAS het aanvullende CLAS/KL-Veteranenpakket, bestaande uit:

 • 1x Hoofddeksel
 • 1x Wit overhemd/blouse met lange mouwen
 • 1x Zwarte stropdas
 • 1x Broekriem

Tijdens het opmeten van jouw Veteranenpak worden ook je maten voor het overhemd/blouse en hoofddeksel opgemeten en genoteerd door de medewerkers van Firma Moorman. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de Landmacht, Sectie Veteranenzaken. Het CLAS/KL-Veteranenpakket wordt door twee partijen geleverd:

Hoofddeksel: via KPU, Defensie. Het hoofddeksel zal naar verwachting uiterlijk half oktober worden geleverd.

Overhemd/blouse, zwarte stropdas en broekriem: deze items worden aan je overhandigd wanneer je jouw Veteranentenue ophaalt. Dit wordt verzorgd door Firma Rick Moorman. Mocht het op dat moment niet mogelijk zijn om deze items mee te geven, dan worden ze later per post naar je opgestuurd.

Na ontvangst van je overhemd/blouse, zwarte riem en zwarte stropdas, dien je eventuele vragen over het CLAS/KL-Veteranenpakket rechtstreeks aan CLAS, Sectie Veteranenzaken te stellen. Als je in de toekomst artikelen wilt aanvragen of vervangen, neem dan ook rechtstreeks contact met hen op.

Aanschaffen Veteranentenue

Het aanschaffen van jouw Veteranentenue begint hier door het indienen van een aanvraag. Het aanvragen van het Veteranentenue gebeurt in 2 stappen.

Klik op de onderstaande knop om naar het aanvraagformulier voor het Veteranentenue te gaan.

Stap 1: Valideren van veteraanstatus. Via een geautomatiseerde verbinding met de database van het Nederlands Veteraneninstituut wordt gecontroleerd of jouw registratienummer (in combinatie met je postcode) als veteraan is geregistreerd. Verder worden er geen gegevens verstrekt vanuit het NLVi.

Stap 2: Na validatie van de veteraanstatus kom je op een tussenpagina waar je het aanmeldingsformulier kunt invullen. Vul alle gevraagde gegevens in en dien de aanvraag in.

Het door jou opgegeven krijgsmachtdeel Landmacht wordt handmatig gecontroleerd door het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut. Dit is nodig om te kunnen declareren bij de CLAS. Zodra de controle is uitgevoerd en goedgekeurd, worden je gegevens doorgestuurd naar de Sectie Veteranen en Postactieven van de CLAS, evenals naar Rick Moorman | House of Men. Je ontvangt een bevestigingsbericht vanuit Veteranentenue om te laten weten dat je aanvraag is goedgekeurd.

Afspraak voor het opmeten en ontvangen van jouw Veteranentenue

Het team van Rick Moorman zal zorgen voor het vervolg van de aanschaf, inclusief de betaling. Ze zullen contact met je opnemen via e-mail. Via de link in deze e-mail kom je op de afspraakpagina van de firma terecht. Hier kun je een afspraak maken om het pak op te laten meten. Dit opmeetmoment kan plaatsvinden in de winkel of tijdens speciaal georganiseerde opmeetdagen (middag/avond) in verschillende locaties in het land.

Tijdens de afspraak zal het Veteranenpak worden aangemeten en kun je persoonlijke items kiezen, zoals je persoonlijke tekst (voor onder de kraag), binnenvoering en tekst. Ook worden de maten voor het CLAS-Veteranenpakket opgemeten en doorgestuurd naar de Landmacht.

Verwacht wordt dat het team na ongeveer 6 weken contact met je opneemt om een afspraak te maken voor het ophalen van het pak. Dit kan in de winkel of op de locatie waar je het Veteranentenue hebt laten opmeten. Tijdens het ophalen ontvang je ook het gedeelte van het CLAS/KL-Veteranenpakket dat bij het pak hoort.

Koninklijke Luchtmacht Veteranentenue

Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Als je jouw eerste uitzending hebt gehad met de CLSK/KLu als Luchtmacht militair, kun je jouw Veteranenpak declareren bij de Luchtmacht.

 2. Als je post-actief veteraan bent van de Luchtmacht, reservist of burgermedewerker Defensie met een veteranenstatus, kun je (grotendeels) de kosten van het Veteranenpak declareren bij de CLSK. Daarnaast ontvang je een CLSK/KLu-Veteranenpakket als aanvulling. 

 3. Als je actief dienend militair bent, moet je het Veteranenpak op eigen kosten aanschaffen. Je ontvangt geen vergoeding en geen CLSK-Veteranenpakket.

Om te declareren, moet je het volgende doen:

 • Nadat je het Veteranenpak hebt aangeschaft bij Firma Rick Moorman | House of Men, ontvang je een declaratieformulier van de afdeling CLSK Veteranen en Postactieven.
 • Vul het declaratieformulier in en stuur het samen met de benodigde kopie-documenten per post naar het volgende adres: Koninklijke Luchtmacht Afdeling CLSK Veteranen en Postactieven Antwoordnummer 12013 MPC92A 4800 VD Breda

Als je vragen hebt over de declaratie, kun je een e-mail sturen naar clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl.

Het CLSK/KLu-Veteranenpakket bestaat uit een Luchtmacht cap (veldmuts), een blauwe overhemd/blouse met lange mouwen, een reguliere donkerblauwe stropdas en een zwarte broekriem. Tijdens het opmeten van je Veteranenpak worden ook je maten voor het overhemd/blouse en hoofddeksel genoteerd en doorgegeven aan de Luchtmacht, afdeling CLSK Veteranen en Postactieven.

Ik hoop dat dit alle informatie bevat die je nodig hebt om het CLSK Veteranentenue te declareren. 

CKMar/KMar Veteranentenue:

Wie kan declareren:

 1. Militairen van de CKMar/KMar die hun eerste uitzending hebben gehad als Marechaussee.
 2. Postactieve veteranen van de Marechaussee en/of burgermedewerkers van Defensie met een veteranenstatus.

Hoe te declareren:

 1. Als postactieve Marechaussee veteraan, kun je na aanschaf van het Veteranentenue volgens de voorschriften van CKMar/KMar eenmalig € 300,- declareren.
 2. Je moet het declaratieformulier invullen, samen met de gevraagde documenten.
 3. Het declaratieformulier kan zowel digitaal worden ingediend door het formulier en de documenten te scannen en te mailen naar KMAR.Bedrijfsbureau.Staf.CKMar@mindef.nl, of per post worden opgestuurd naar KMAR Bedrijfsbureau Staf CKMar, Postbus 90615, MPC 58B, 2509 LP ‘s-GRAVENHAGE.

CKMar/KMar-Veteranenpakket:

 1. Het CKMar verstrekt een aanvullend CKMar/KMar-Veteranenpakket, bestaande uit een Marechaussee baret met embleem, een blauwe overhemd/blouse met lange mouwen, een reguliere stropdas en een broekriem.
 2. Het hoofddeksel, de Marechaussee baret met embleem, wordt geleverd via KPU, Defensie.
 3. Het overhemd/blouse, de stropdas en de broekriem worden aan je overhandigd wanneer je het Veteranentenue ophaalt bij Rick Moorman | House of Men. Indien ze niet op dat moment worden meegegeven, worden ze later per post naar je verzonden.

Aanschaffen Veteranentenue:

 1. Het aanvragen van het Veteranentenue begint door het aanvraagformulier in te vullen.
 2. Het aanvraagformulier controleert je veteranenstatus door middel van een geautomatiseerde connectie met de database van het Nederlands Veteraneninstituut.
 3. Na controle kom je op een tussenpagina waar je het aanmeldformulier kunt invullen.
 4. Je opgegeven krijgsmachtdeel, in dit geval de Marechaussee, wordt handmatig gecontroleerd door het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut.
 5. Als alles is goedgekeurd, worden je gegevens doorgestuurd naar de Bedrijfsbureau Staf CKMar van de CKMar en naar Rick Moorman | House of Men. Je ontvangt een bevestigingsbericht vanuit Veteranentenue om aan te geven dat je aanvraag is goedgekeurd.

Voor specifieke vragen over de declaratie of vergoeding kun je mailen naar KMAR.Bedrijfsbureau.Staf.CKMar@mindef.nl.

Declareren van het CZSK/KM Veteranentenue

Dit is afhankelijk van je militaire status en betrokkenheid bij veteranenactiviteiten. Hier zijn de declaratiecriteria en degenen die in aanmerking komen voor declaratie:

1. Marine militair tijdens de eerste uitzending met CZSK/KM: Je kunt jouw Veteranenpak declareren bij de Marine.

2. Post-actieve veteraan van de Marine, reservist en/of burgermedewerker van Defensie met veteranenstatus: Je kunt het Veteranenpak (gedeeltelijk) declareren bij CZSK en ontvangt tevens het CZSK/KM-Veteranenpakket.

Het is belangrijk om op te merken dat actief dienende militairen het Veteranenpak op eigen kosten moeten aanschaffen. Ze ontvangen geen vergoeding en geen CZSK/KM-Veteranenpakket.

Om te kunnen declareren, moet je aantoonbaar hebben deelgenomen aan een door CZSK erkende veteranenactiviteit waarvoor het dragen van het Veteranentenue verplicht is gesteld.

De kosten voor het Veteranentenue bedragen uiteindelijk € 95,-, inclusief het gratis CZSK/KM-Veteranenpakket.

Om te declareren, volg je de volgende stappen:

1. Na het aanmeten van jouw Veteranenpak bij de Firma Rick Moorman | House of Men, stuur je een verzoek voor een declaratieformulier per e-mail naar Bureau Bijzondere Personeelszorg (BPZ)/Specifieke Personeelszorg.

2. Het declaratieformulier kan op twee manieren worden ingediend:
– Digitaal: Scan het ingevulde declaratieformulier en de gevraagde documenten in en stuur ze naar SPZ.CZSK@mindef.nl.
– Per post: Stuur het ingevulde declaratieformulier en kopieën van de gevraagde documenten naar:
Commando Zeestrijdkrachten
Personele Zorg / Afdeling Bureau Specifieke Personele Zorg
p/a secretariaat dwergmeeuw
Postbus 10000 (altijd noteren, anders komt het niet aan)
Antwoordnummer 300
1780 CA Den Helder

Als je vragen hebt over de vergoeding, declaratie, deelname aan veteranenactiviteiten of als je het declaratieformulier nog niet hebt ontvangen, kun je je vraag mailen naar SPZ.CZSK@mindef.nl.

Het CZSK/KM-Veteranenpakket bestaat uit:
– 1x Marine standaard baret
– 1x Wit overhemd/blouse met lange mouwen
– 1x Zwarte stropdas
– 1x Broekriem

De maten voor het overhemd/blouse en het hoofddeksel worden opgemeten tijdens het aanmeten van jouw Veteranenpak en doorgegeven aan de Marine, bureau Specifieke Personeelszorg.

Voor verdere vragen over het CZSK/KM-Veteranenpakket kun je rechtstreeks contact opnemen met Bureau Specifieke Personeelszorg.

Het aanschaffen van het Veteranentenue verloopt via een aanvraagproces dat uit twee stappen bestaat. Allereerst wordt je

status als veteraan gevalideerd door middel van een geautomatiseerde connectie met de database van het Nederlands Veteraneninstituut. Vervolgens dien je het aanmeldformulier in te vullen en je gegevens te verstrekken.

Na goedkeuring van je aanvraag worden je gegevens doorgestuurd naar Bureau Specifieke Personeelszorg van CZSK en naar Rick Moorman | House of Men. Je ontvangt een bevestigingsbericht vanuit Veteranentenue zodra je aanvraag is goedgekeurd.

Het team van Rick Moorman neemt vervolgens contact met je op om een afspraak te maken voor het opmeten en ontvangen van je Veteranentenue. Na ongeveer 6 weken zal het team contact met je opnemen om een afspraak te maken voor het ophalen van het pak, waarbij je tevens het CZSK/KM-Veteranenpakket ontvangt.

Houd er rekening mee dat specifieke vragen over het CZSK/KM-Veteranenpakket rechtstreeks aan CZSK, Bureau Specifieke Personeelszorg moeten worden gesteld.

Aanmelden voor de Provide Care reunie?

We sturen je geen spam! Lees ons [link]privacybeleid[/link] voor meer informatie.